Categorii
QuickBible.ro
Psalmi 24:1
Q & A: Dovezi în favoarea învierii lui Isus Cristos?
Evenimentul învierii lui Cristos este relatat în toate cele 4 evanghelii: Mat. 28:1-20; Marcu 16:1-20; Luca 24:1-53 și Ioan 20:1-21:25, în Fapte 1:1-11 și în 1 Cor. 15:1-11. Citind aceste pasaje pot fi extrase mai multe dovezi în sprijinul învierii lui Cristos.
1. Mormântul gol. Dacă Cristos nu ar fi înviat, atunci unde este trupul Lui? Atât ucenicii Săi cât și o mare mulțime de oameni au văzut că El a fost îngropat. Apoi, o gardă romană a fost pusă să-l păzească. Totuși, în duminica învierii, trupul Lui nu mai era acolo. Îngerii au mărturisit că El a fost înviat dintre cei morți așa cum chiar El promisese (Mat. 28:5-7).
2. Veșmintele din mormânt. Când ucenicii au mers la mormânt, în acesta se afla ceva. Lipsea trupul lui Cristos, dar veșmintele cu care a fost îngropat erau acolo (Ioan 20:6-7). Ținând cont de modul în care se îngropau morții în acele vremuri, este imposibil ca să fie extras un trup din acele veșminte și acestea să rămână intacte. Mai mult, ștergarul era făcut sul și pus în altă parte. Nimeni, când fură ceva, cu soldații romani păzind la intrare, nu stă să aranjeze lucrurile frumos.
3. Piatra de la intrarea mormântului. Scriptura ne spune că această piatră a fost azvârlită, aruncată (Mat. 28:2). Acea piatră nu era una ușoară, cântărea în jur de 1 tonă. Pentru a o da la o parte, era nevoie de câțiva bărbați care trebuiau prima dată să-i înfrunte pe ostașii romani. Piatra a fost dată la o parte de înger pentru a ne arăta tuturor că mormântul este gol. Nu același lucru se poate spune despre mormântul lui Buddha, al lui Mahomed sau al altor lideri.
4. Minciuna soldaților (Mat. 28:11-15). Soldații romani au fost puși să păzească mormântul pentru a nu veni ucenicii să fure trupul lui Isus. Soldații aceia făceau parte din cea mai performantă armată a lumii, iar ucenicii, despre care se presupunea că ar fi vrut să fure trupul, erau fricoși din cale-afară și se ascundeau cum puteau (Ioan 20:19). Totuși, după învierea lui Isus, soldații, urmând sfatul liderilor religioși, au răspândit o minciună: pe când dormeam ei, ucenicii au venit și au furat trupul.
Sunt câteva observații de bun simț de făcut. (a) Soldații nu aveau cum să doarmă, pentru că dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, rostogolirea pietrei de pe mormânt ar fi produs suficient zgomot ca să-i trezească. (b) Dacă este adevărat că au dormit, atunci soldații nu și-au îndeplinit obligațiile, prin urmare trebuiau să fie executați – un eveniment asemănător este descris în Fapte 12:6-19. Totuși, nici un soldat care a păzit mormântul nu a fost executat. (c) Cum se poate ca niște oameni fricoși să vină să rupă sigiliul roman pus pe piatră, să arunce piatra și să fure trupul lăsând în urmă veșmintele de înmormântare – toate acestea de față cu soldații neînfricați? (d) Dacă ucenicii au furat trupul, de ce la Rusalii nimeni nu s-a ridicat să-i confrunte și să le devoaleze „minciuna” învierii lui Isus Cristos (Fapte 2:22-24, 3:13-15)? De ce atunci când sinedriul îi judecă pe ucenici nu-i acuză de minciună, ci numai le interzice să vorbească despre Isus (Fapte 4:8-12, 4:18-21, 5:28-32)?
Minciuna soldaților a avut, ca orice minciună, picioare scurte. Ușor de devoalat și totuși crezută de mulți.
5. Arătările lui Isus de după înviere. Mai mulți oameni L-au văzut și unii chiar de mai multe ori: Mat 28:9, 28:16-17; Marcu 16:9; Luca 24:13-35; Ioan 20:19, 20:24, 20:26-29; 21:1-14; Fapte 1:6-8; 1 Cor. 15:5-7.
6. Schimbarea dramatică a ucenicilor. Din niște fricoși ascunși într-o încăpere au prins curaj și au propovăduit fără frică vestea mare a învierii lui Cristos. Ce altceva ar putea explica această schimbare dramatică decât că Cristos li S-a arătat înviat într-adevăr?
7. Viața lui Pavel. Dintr-un prigonitor al bisericii, a ajuns apostolul acesteia. Transformarea aceasta radicală poate fi explicată numai prin întâlnirea cu Cristos cel înviat pe Drumul Damascului (Fapte 9:1-6).
8. Martirajul ucenicilor. Toți ucenicii, cu excepția lui Ioan care a fost exilat în Patmos, au fost martirizați. La numărul lor se adaugă apostolul Pavel, Timotei și mulți alții. Au fost oare acești oameni gata să accepte sacrificiul suprem pentru că au susținut o minciună? Sau pentru un adevăr?
În 1 Corinteni 15 apostolul Pavel explică de ce este crucial să înțelegem și să credem în învierea lui Cristos. Printre multele argumente prezentate, el afirmă faptul că învierea lui Cristos conferă creștinismului autenticitate (1 Cor. 15:16-17). Fără învierea lui Cristos, creștinismul autentic nu este altceva decât o simplă filosofie ca multe altele. Dar, datorită învierii, viața și învățătura lui Isus Cristos au fost valitate și ne putem încrede în El.
Cristos a înviat din morți!